Infographic bespaartips energieverbruik

1. Vergelijk elektrische apparaten
2. Verlichting
3. Tocht
4. Vergelijk stroom
5. Zelf stroom opwekken
6. Isoleren
7. Douche
8. Verwarming
9. Eten
10. Gebruik elektrische apparaten

1. Vergelijk elektrische apparaten

Tussen elektrische apparaten met het zelfde gebruikers doel kan de stroomverbruik erg verschillen. Vergelijk hierom van te voren de elektrische apparaten. Dit is ook verstandig om te doen met uw elektrische apparaten die u al in gebruik heeft. Hiervoor zijn speciale apparaten te koop waarmee u precies het verbruik van uw elektrische apparaten kunt meten. Deze u kunt aansluiten tussen het apparaat en het stopcontact.

2. Verlichting

Ter vervanging van uw gloeilampen kunt u kiezen voor led- of spaarlampen. Wat echter nog niet bekend is onder veel mensen is dat deze lampen giftige stoffen bevatten. Ze zijn wel veel duurzamer (vooral de LED-verlichting) en gaan veel langer mee. Maar wanneer de lamp kapot gaat moet u hier voorzichtig mee zijn. U kunt het beste handschoenen en een aparte borstel hiervoor gebruiken. De resten van de scherven met de stofzuiger opzuigen is geen goede oplossing. Dit doordat de volgende keer dat u dan de stofzuiger weer gebruikt de stoffen weer vrij komen. Wanneer u de lampen weggegooid mag dit ook niet bij het normale afval maar bij het chemische afval. Er zijn tegenwoordig speciale led- en gloeilampen waarbij deze stof niet vrijkomt wanneer de lamp stuk valt.

3. Tocht

Wanneer u een ruimte wilt verwarmen moet u zo weinig mogelijk tocht hebben. Hier zijn speciale strips voor voor onder deuren en langs ramen. Wanneer er veel tocht is gaat de warmte te snel weg. Hierdoor blijft u stoken en dit kost veel gas of elektriciteit. Het is voordeliger om goed de tocht tegen te gaan.

4. Vergelijk stroom

Wanneer u stroom afsluit is het het beste natuurlijk om groene stroom af te sluiten. Maar zelfs bij de verschillende groene stroom aanbieders verschilt hoe groen deze stroom is. De verschillende energie leveranciers zijn tegenwoordig verplicht om een stroometiket op te stellen. Hierin kunt u precies zien waar de stroom die uw leverancier opwekt vandaan komt. Bij de vergelijkingstool kunt u zien aan de groenwaarde hoe groen dat stroom pakket is.

5. Zelf stroom opwekken

Wanneer u uw eigen energie opwekt kunt u het beste erop toezien dat dit echt van een groene bron komt. Daarnaast kunt u nadat uw investering eruit is nog jaren genieten van gratis stroom.

6. Isoleren

Wanneer u uw huis/gebouw goed isoleert kunt u grote bedragen besparen op uw verwarming en de koeling. Dit kan dan een eenmalige grte investering zijn, maar het levert u elk jaar opnieuw een lagere energierekening. En daarnaast helpt u het milieu door minder energie te gebruiken.

7. Douche

Dit is waarschijnlijk één van de bekendere bespaartips. Niet te lang douchen. Douchen kost namelijk veel water, 6 liter per minuut (wanneer u een luxe douche heeft kan dit oplopen tot 15 liter per minuut). Al dit water moet eerst opgewarmd worden wat gas of elektriciteit kost.

8. Verwarming

Wanneer u het koud heeft zet u dan gemakkelijk de verwarming een paar graden hoger? Wanneer u een klein beetje bespaard op uw verwarmingsgebruik levert dit al snel wat op en verbruikt u minder gas/elektriciteit. Wanneer u uw verwarming 1 graad lager zet kan dit al tot 7% besparen op uw rekening!

9. Eten

Heeft u er wel eens bij nagedacht hoeveel energie het kost om uw eten te maken? U kunt veel besparen door bijvoorbeeld uw waterkoker en magnetron te gebruiken. Deze apparaten verbruiken minder energie dan wanneer u dit met een pannetje en elektrische/gasstel opwarmt. Daarnaast is koken op gas voordeliger dan op elektriciteit. Wanneer u meer gaat wokken en stomen bespaart u ook nog stroom. Dit omdat wokmaaltijden vaak in 1 pan kunnen en snel klaar zijn. Daarnaast blijven er bij het stomen meer vitaminen in het eten zitten. Ook door te koken met de deksel op de pan bespaar je energie, dit omdat hierdoor de warmte niet verloren gaat.
Ook het produceren van vlees kost veel tijd, energie en er komen veel biogassen vrij. Door minder vlees te eten zal er gemiddeld minder energie worden gebruikt.

10. Gebruik elektrische apparaten

Wanneer u, zoals in punt één beschreven is, uw elektrische apparaten zo energiezuinig mogelijk gekocht heeft, kunt u nog steeds verder besparen. Dit geldt natuurlijk nog meer voor niet energiezuinige apparaten. Let erop dat wanneer u uw apparaten uitzet dat deze echt uit zijn en niet op standby. Voor de zekerheid kunt u altijd de stekker er uithalen, zo voorkomt u sluipverbruik. Daarnaast kunt u zoveel mogelijk onnodig gebruik verminderen.

Handige websites

Klik hier om naar een website te gaan waar je energieleveranciers met elkaar kan vergelijken.

One Response to “Bespaartips groene stroom | Infographic”

Leave a Reply