Kopen

Er zijn allemaal verschillende soorten en maten zonnepanelen te koop. Afhankelijk van de situatie en locatie kunt u het voor u meest geschikte zonnepaneel kopen. Ook bestaat de keuze tussen complete pakketten of losse zonnepanelen, omvormers en montagemateriaal.
Voordat u zonnepanelen gaat kopen is het handig om te kijken of uw dak hier wel geschikt voor is. Zonnepanelen kunnen op zowel platte als schuine daken. Met een schuin dak is het handig dat de kant van het dak goed in de zon komt. Met een plat dak kunt u zelf bepalen welke kant op en hoe schuin de zonnepanelen staan. Het aantal m2 van het dak bepaald hoeveel zonnepanelen er op het dak kunnen staan.
Voor persoonlijk advies hierover kunt u bij verschillende zonnepanelenleveranciers terecht, bijvoorbeeld bij SolarNRG of BesparingOpEnergie.nl. U kunt bij deze leveranciers ook vrijblijvende offertes aanvragen. Voor deze offertes kunnen de leveranciers kijken naar uw dak en uw wensen en hier een geschikte offerte voor opmaken. Deze offertes kunt u dan met elkaar vergelijken en een leverancier kiezen.

Het beste rendement:

1. Het rendement is het beste wanneer het dak zuidwaarts gericht is (zuid/oost – zuid/west);
2. De hellingshoek is het beste bij +/- 35 graden. Dit kan ook op een plat dak gerealiseerd worden met speciale bakken;
3. Op de gevel levert een zonnepaneel minder op;
4. Plaats de omvormer zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen. Op deze manier gaat er de minste energie verloren;
5. In de schaduw is het rendement lager. Let er dan ook op dat de zonnepanelen niet in elkaars schaduw komen te staan.

Wet en regelgeving

Over het algemeen hoeft u geen vergunning aan te vragen voordat u zonnepanelen plaatst. Met uitzondering van beschermde stads- of dorpsgezichten en monumentale panden. Daarom is het wel verstandig om eerst te kijken of uw huis hieronder valt. Wanneer u zonnepanelen op de gevel wilt plaatsen is hiervoor wel een vergunning nodig. Bij nieuwbouwwoningen zit de vergunning voor zonnepanelen meestal al bij de normale bouwvergunning in.

Subsidie

Voor wie zonnepanelen koopt is het vanaf 2 juli 2012 mogelijk om een subsidie aan te vragen. Deze subsidie houdt in dat je 15% van het aankoopbedrag van de zonnepanelen terugkrijgt met een maximum van € 650,-. Onder het aankoopbedrag vallen de zonnepanelen, montagemateriaal en de omvormer. De arbeidskosten vallen hier niet onder. Er is hierbij helaas geen oneindige aanvraag. In 2012 staat deze grens op 30.000 aanvragers en in 2013 zal deze iets hoger liggen.
Omdat zonnepanelen aanbrengen wordt gezien als een verbetering van uw huis kunt u, wanneer u hiervoor een lening afsluit, de rente opgeven als aftrekpost. Ook kan het mogelijk zijn om uw hypotheek uit te breiden of om een nieuwe hypotheek aan te schaffen voor de aanschaf van zonnepanelen.

Zelf maken

Op het internet zijn verschillende zelfbouwprojecten over zonnepanelen te vinden. Ook voor de zelfgemaakte zonnepanelen kan er subsidie aangevraagd worden. Wanneer u interesse heeft in zelf zonnepanelen maken kunt u op forum.zelfbouwenergie.nl kijken. Hier zijn verschillende ervaringen en beschrijvingen te vinden van personen die zelf zonnepanelen hebben gebouwd. Ook kunt u hier eventuele vragen stellen.

Voor het installeren van zonnepanelen heeft u diverse onderdelen nodig, waaronder connectoren, aansluitkabels en dakhaken. Ook wanneer er ooit iets kapot gaat aan uw zonnepalen kan het handig zijn om losse onderdelen aan te schaffen voor de reparatie. Op Euro-electronics.nl vindt u een grote collectie met montagematerialen speciaal voor zonnepanelen.

Wanneer u zelf zonnepanelen wilt gaan maken moet u van te voren goed voorbereid zijn. Aangezien u met elektriciteit bezig bent is het van groot belang om voorzichtig te zijn en niet per ongeluk verkeerde dingen aan elkaar te sluiten. U kunt er ook voor kiezen om de installatie te doen door een professioneel installatiebedrijf, zoals Morrenhof-Jansen of BT zonne-energie.