Bij zelf groene stroom opwekken heeft u ook de algemene voordelen van groene stroom zoals dat het de CO2 uitstoot vermindert en dat u hierdoor meehelpt aan een beter milieu. Hiernaast zijn er nog een paar andere voordelen wanneer u zelf groene stroom opwekt. Deze voordelen zijn hieronder kort beschreven.

windmolens

Geen last van energieprijs stijgingen

De komende jaren wordt er verwacht dat de energieprijs verder gaat stijgen. Dit is één van de redenen waarom mensen steeds vaker eigen energie gaan opwekken. Dan heeft u namelijk geen last meer van eventuele prijsstijgingen. Hoe meer eigen groene stroom u opwekt des te minder u last heeft van stijgingen van de energieprijs.

Maandelijkse lasten naar beneden

Doordat u een keer een grote investering en u hierna uw eigen stroom opwekt, gaan uw maandelijkse lasten van stroom omlaag. Wanneer u na enkele jaren de investering heeft terugverdiend (afhankelijk van de gebruikte systemen en gemaakte kosten), kunt u zelfs gebruik maken van zelfopgewekte stroom zonder kosten.

Subsidies voor bedrijven en particulieren

Voor particulieren

Deze subsidie is speciaal voor particulieren die zonnepanelen aanschaffen en niet voor ondernemingen. Dit is aan te vragen via het e-loket van AgentschapNL. Er is een maximaal bedrag voor deze subsidie uitgetrokken. Wanneer dit bedrag bereikt is, worden er geen subsidies meer gegeven. Het is een ruim bedrag en in oktober 2012 was er nog steeds ruimte voor meer aanvragen. Het subsidiebedrag is 15% van de aanschafkosten met een maximum van €650. Dit percentage geldt bij een kilowattpiek van 0,601-3,5. De subsidies voor zonneboilers, warmtekrachtketels en warmtepompen zijn in 2011 afgeschaft.

Voor bedrijven

Subsidieregeling Duurzame Energieproductie is een subsidieregel die de opwekking van groene stroom stimuleert. Dit wil de overheid doen om het doel te halen dat in 2020 14% van alle geproduceerde stroom groen is. Deze subsidieregeling is in vijf verschillende fasen opgesteld. De groene stroom die het goedkoopst op te wekken is heeft voorrang in de subsidieregeling en ontvangt meer. Ook kunnen ondernemers gebruik maken van de Energie Investeringsaftrek (EIA). Het investeringsbedrag kunnen ondernemingen dan van de belasting (onder bepaalde voorwaarden) aftrekken.

Teruglevering energie

Dit houdt in dat de energie die u zelf opwekt, wordt verrekend met de energie die u krijgt van uw energieleverancier. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Wanneer u meer energie opwekt dan u gebruikt, kunt u hier een vergoeding voor krijgen bij bepaalde energieleveranciers. Kijk op onze pagina terugleveren zelfopgewekte energie voor meer uitleg hierover.

Huiswaarde

Doordat u zonnepanelen of een andere vorm van groene stroom opwekken toevoegt aan uw huis, stijgt uw huis in waarde. Omdat de interesse voor groene energie de laatste jaren erg aan het stijgen is, komt uw huis hierdoor extra in de aandacht. Dit vooral omdat de huizenverkoop de laatste jaren niet heel soepel gaat, valt uw huis meer op dan de huizen waar dit niet aan toegevoegd is.

Heeft u verhuisplannen maar zelf nog niet de perfecte woning gevonden? Koopwoningen vindt u op www.huislijn.nl, een huizensite waar makelaars woningen op kunnen plaatsen.

Zuiniger

Doordat u zelf uw energie opwekt, gaat u hier meestal zuiniger mee om. Dit verschilt natuurlijk erg per persoon. Over het algemeen let u er meer op wat u verbruikt wanneer het uw eigen groene stroom is. Ook is het gemakkelijk wanneer u kunt zien wanneer u uw eigen groene stroom gebruikt en wanneer u stroom van uw energieleverancier gebruikt. Hierdoor kunt u nog bewuster met uw stroom omgaan.